Er zijn diverse accessoires voor in huis dat de woning net iets meer sfeer geeft. Een masker uit Afrika, een unieke vaas van de kringloop of een bijzonder geërfd schilderij. Het is altijd fijn om je te omringen met mooie en persoonlijke spullen. Echter hebben sommige mensen de neiging om iets te ver door te slaan met de accessoires en kijken niet meer naar het geheel, waardoor de ruimte al snel te druk wordt. Met deze tips creëer je inspirerende accessoire-combinaties in jouw eigen huis.

Probeer te groeperen

De kunst is om groepjes te maken van mooie spullen. Plaats verschillende accessoires bij elkaar en creëer zo een ‘stilleven’ van mooie voorwerpen: bloemen, objecten en afbeeldingen. Hang niet op elke muur één lijstje, maar zet ze allemaal tegen elkaar aan op de grond of hang ze in een ‘collage’ op de muur. Gecombineerde accessoires versterken elkaar. Het groeperen, bundelen en stapelen van een aantal losse spullen wekt de illusie van één fraai geheel. Als je daarentegen her en der wat objecten verspreid, gaat dit effect verloren.

De juiste kleurcombinatie

Blijft de ruimte nog steeds een beetje onrustig? Kleur helpt om een eenheid te brengen in jouw accessoire-combinaties. Kies een kleur of een kleurenpalet – zoals pasteltinten – en plaats verschillende objecten in die kleur bij elkaar. Ook al zijn de spullen nog zo verschillend, het resultaat is een prachtig geheel. Probeer het maar eens! Een uitzondering op deze regel is wanneer je meer van hetzelfde combineert, zoals een aantal kussens of vazen. Die kunt je prima in verschillende kleuren bij elkaar zetten, zonder bang te zijn dat het geheel druk of rommelig oogt.

Gestylede nonchalance

Het is belangrijk dat je accessoires niet statisch ogen. Net zoals bij een kapsel moet je er veel moeite insteken om het er zo nonchalant mogelijk uit te laten zien. Vaak is het niet het mooist om al jouw spullen geforceerd naast elkaar op dezelfde hoogte neer te zetten. Speel ermee. Hang bijvoorbeeld objecten aan de muur of plaats accessoires op een krukje of kast. Een open wandrek of open vakkenkast is een goede basis om accessoires op uit te stallen. Etaleer jouw spullen op stijlvolle wijze en wissel boeken af met vazen, objecten en afbeeldingen. Op die manier krijgt de kast of de plank als geheel een decoratieve functie.

Patronen en prints

Het gebruik van patronen en prints binnen je interieur is soms lastig te combineren. Heb je bijvoorbeeld een vloerkleed met een drukke print? Probeer dit dan te compenseren door gebruik te maken van accessoires met effen tinten. Hiermee komt het onderwerp met de print beter tot zijn recht en creëer je in zijn geheel een wat rustiger look en feel. Het laatste wat je dus moet doen is verschillende patronen en prints met elkaar te mixen.

Om veel accessoires voor in huis te hebben, hoeft niet altijd te betekenen dat het ook direct onrustig oogt. Zoals je namelijk  bent achter gekomen is het belangrijk dat je rekening houdt met de kleurcombinaties en het contrast van verschillende materialen en hoogtes.