We zijn helaas niet allemaal gezegend met een enorm huis. Maar dat wilt natuurlijk niet zeggen dat je met een klein huis en kleine woonkamer niet veel mogelijkheden hebt. Je moet alleen wel net iets creatiever zijn om de ruimte zo optimaal mogelijk te gebruiken.

Om je een beetje op weg te helpen geven we een aantal handige tips om uw kleine woonkamer zo goed mogelijk te benutten.

Tip 1: luchtigheid

Kies voor een bank met smalle poten, die iets hoger staat. Op deze manier zie je onder de bank nog een stuk van de vloer en creëer je een gevoel van ruimte en luchtigheid.

Tip 2: ga creatief om met de ruimte

Laat nissen in jouw woonkamer niet onbenut! Hang er zwevende planken in en het liefst in dezelfde kleur als de muur. Het staat niet alleen heel leuk, maar is tegelijkertijd ook erg praktisch.

Tip 3: gebruik je hele muur

Eén van de beste manieren om meer opbergruimte te creëren, is met behulp van een grote ‘opslagmuur’. Ga de hoogte in en gebruik gehele muur. Op die manier hoef je geen losse kasten te gebruiken die teveel ruimte in beslag nemen. Je kan natuurlijk ook plankjes neerhangen voor extra opbergruimte (en sfeer).

Tip 4: slimme bank

Beperk de zithoek tot zo min mogelijk losse meubels. Een hoekbank is hier een goede oplossing voor. Eén meubel, maar veel zitplaats!

Tip 5: de slaapbank

En in opvolging van tip 4: zo weinig mogelijk meubels bereik je door voor multifunctionele meubels te kiezen. Bijvoorbeeld een slaapbank: overdag een relaxte bank en ‘s avonds een heerlijk comfortabel bed. Maar ook een krukje is een item dat je voor meerdere dingen kunt gebruiken; om op te zitten, maar ook ter decoratie of als salontafeltje. Superhandig!

Tip 6: lichte kleuren

Een tip, die waarschijnlijk iedereen al kent, maar we voor de zekerheid toch nog even noemen. Heb je een kleine woonkamer, ga dan voor een licht interieur. Neutrale kleuren op de muren en witte meubels maken de kamer optisch een stuk ruimer.

Tip 7: fake it

Heeft je een laag plafond in de kamer? Overweeg dan een behang met verticale strepen om de ruimte hoger te laten lijken.

Tip 8: hang je tv op

Een tv is tegenwoordig bijna in elke woonkamer onmisbaar. Maar een groot televisiemeubel is niet altijd nodig. Heb je de mogelijkheid om jouw televisie aan de muur te hangen? Doe dit dan vooral. Dit is niet alleen ruimtebesparend, maar staat ook nog eens erg stijlvol en scheelt je bovendien weer een stuk werk met schoonmaken.