Tegenwoordig zie je steeds vaker planten binnen het interieur voorbij komen. Niet gek natuurlijk, want door het gebruik van kamerplanten leeft de ruimte altijd toch iets meer op en het is luchtzuiverend. We hebben daarom voor jou een top 6 gemaakt van leuke planten voor in huis! Heb je zelf niet zulke groene vingers? Geen zorgen, want we geven je meteen ook een paar handige tips mee hoe je ze kunt verzorgen.

De voordelen van leven met planten

Planten in huis zijn meer dan alleen leuke decoratie. Ze kunnen namelijk ook voor zoveel andere dingen nuttig zijn. Ten eerste ontgiften veel planten onze lucht en je hebt zelfs luchtverfrissende planten die nare luchtjes bestrijdt. Verder zijn er ook planten die vaak gebruikt worden in schoonheids- en gezondheidsproducten, zoals de aloë vera.

Planten brengen ook stijl en kleur in een kamer die anders ogenschijnlijk saai is. Met een beperkte inspanning kun je een combinatie van pot en plant kiezen die wat extra aandacht geeft aan een kamer of een blikvanger. Schik bijvoorbeeld een kleine groep planten bij elkaar om je jungle-stijl te creëren.

Nu je een beetje weet welke voordelen planten hebben, gaan we eindelijk naar het moment suprême… De top 6 leuke planten voor in huis!

#1 Monstera Deliciosa

De Monstera deliciosa, ook wel de Zwitserse kaasplant genoemd, is een stevige wijnstokachtige plant afkomstig uit Midden-Amerika. De plant staat bekend om zijn grote bladeren die geperforeerd zijn, vandaar de Zwitserse kaasnaam. De monstera is een van de meest populaire planten voor binnen vanwege zijn geschulpte bladeren. Vaak gezien in meer eigentijdse of moderne huizen of kantoren, zou de monstera bovenaan je lijst moeten staan ​​als je hem toevoegt aan je plantencollectie.

Onderhoudsinstructies Monstera Deliciosa:

Geef regelmatig water tijdens het groeiseizoen en minder tijdens de herfst en winter. Het af en toe besproeien van de bladeren bootst zijn natuurlijke habitat na en zal hem gelukkig houden.

 • Licht – Helder, indirect zonlicht werkt goed voor deze plant. Direct zonlicht kan de bladeren beschadigen.
 • Temperatuur – De monstera vereist relatief constante temperaturen, tussen 20 en 30 graden en geniet van vochtigheid.
 • Algehele onderhoud – gemiddeld onderhoud. Bemest één keer per maand met een verdunde oplossing tijdens het groeiseizoen in de lente en de zomer.

#2 Fiscus lyrata

De immer populaire hoge kamerplant Ficus lyrata, ook wel de Fiddle Leaf Fig of Fiddle Leaf Ficus genoemd, staat bekend om zijn brede liervormige bladeren en hoogte. In zijn oorspronkelijke Afrikaanse habitat kan de plant wel 30 meter hoog worden, maar binnenshuis groeit de Fiddle Leaf tussen de 2 en 3 meter. De Fiddle Leaf is een van de meest populaire groene kamerplanten en bloeit goed binnen. Hun hoogte draagt ​​bij aan hun rol bij het verankeren van een kamer, en hun waaiervormige bladeren zijn mooi en een beetje poëtisch.

Ficus lyrata verzorgingstips:

De onderhoudsarme Fiddle Leaf Ficus houdt van regelmatig water geven in halfschaduw met gemiddelde temperaturen. Het is een van de meer populaire hoge kamerplanten.

 

 • Water – Geef regelmatig water tijdens de lente / zomer maanden, maar vermijd te veel water. Geef de Fiscus lyrata water in de herfst / wintermaanden, maar alleen als de bovengrond droog aanvoelt.
 • Licht – De vijg heeft halfschaduw nodig en moet in indirect fel zonlicht staan om te kunnen  bloeien. Plaats het absoluut niet in de buurt van hete ramen en  middagzon. Dit zorgt er namelijk voor dat je plant sneller dood gaat. 
 • Temperatuur – De in Afrika inheemse plant geeft de voorkeur aan relatief droge omstandigheden en hogere temperaturen, tussen de 20 en 30 graden.
 • Algehele onderhoud – weinig onderhoud. Stof de bladeren indien nodig af met een zachte doek. Bemest elke maand tijdens de lente en de zomer, daarna een keer in februari en opnieuw in maart. Het vioolblad snoeien als het jong is, is een uitstekende manier om de groei te stimuleren

#3 Majesteit palm

De Ravenea rivularis, of ook wel bekend als de Majesteit palm, is een populaire hoge kamerplant voor binnen met lange, elegante bladeren die op een palmboom lijken. Oorspronkelijk afkomstig uit Madagaskar, wordt hij binnenshuis ongeveer 1 tot 2 meter lang, dus zorg ervoor dat hij op een plaats staat waar hij verticaal de ruimte heeft om te groeien. De Majesteit Palm heeft meerdere stengels die vanaf de basis schieten en hebben gebogen bladeren. Binnenshuis draagt ​​de palm geen vrucht. Omdat de Majesty Palm een ​​tropische plant is, houdt hij van vochtige lucht en dagelijks 6-8 uur helder licht om te gedijen, dus zoek hem een ​​zonnig huis bij een raam. Een vochtigere omgeving helpt ook spintmijten te voorkomen.

Majesteit palm verzorgingstips:

The Majesty Palm is een gemiddelde onderhoudsplant die de voorkeur geeft aan veel licht en water met gematigde temperaturen. 

 

 • Water – Geef regelmatig water, houd de grond vochtig in de lente / zomermaanden en licht droog in de herfst / wintermaanden
 • Licht – Veel helder indirect zonlicht. Vermijd felle, intense zon die de bladeren kan verbranden
 • Temperatuur – De majestueuze palm komt oorspronkelijk uit tropische streken, dus houd de temperatuur tussen 20 en 40 graden Fahrenheit. Omdat de plant zelf veel water uitscheidt, hoeft de luchtvochtigheid niet hoog te zijn om te gedijen.
 • Algehele onderhoud – The Majesty vereist een matige hoeveelheid onderhoud. Bemest elke drie maanden in de lente en zomer met een algemene meststof met langzame afgifte. Vergeet niet opnieuw in te potten als het zijn huidige grootte ontgroeid.

#4 Drakenboom

De Drakenboom, of Dracaena Marginata, kamerplant heeft smalle groene bladeren met crème en geel gekleurde strepen die er doorheen lopen. De plant kan wel 4 meter hoog worden en groeit de eerste jaren vrij snel. Als je op zoek bent naar een plant die gemakkelijk te onderhouden en te verzorgen is, overweeg dan de Drakenboom. Een opmerking: de plant is giftig voor katten en honden, dus buiten bereik houden als er huisdieren in huis zijn.

Drakenboom onderhoudsinstructies:

De onderhoudsarme Drakenboom heeft niet veel water nodig, heeft indirect zonlicht en constante temperaturen tussen 18 en 30 graden nodig.

 • Water – Geef alleen water als de bovenste 2,5 cm aarde droog is en laat de wortels nooit in een plas water zitten. Zorg ervoor dat je pot een goede afvoer heeft.
 • Licht – De plant heeft helder maar indirect zonlicht nodig. Te veel zon zorgt ervoor dat de bladeren bruine vlekken krijgen, en niet genoeg zal de bladeren verbleken.
 • Temperatuur – Drakenbomen hebben een constante temperatuur nodig en gedijen bij temperaturen tussen 65 en 75 graden Fahrenheit.
 • Algehele onderhoud – weinig onderhoud. Bemest in de lente en zomer. In de wintermaanden niet bemesten.

#5 Aloë Vera

De aloë vera-plant maakt deel uit van de vetplantenfamilie en is niet alleen mooi maar ook functioneel! Het hebben van een van deze planten helpt om de lucht te reinigen, en de gel in de bladeren kan nuttig zijn voor een groot aantal dingen, zoals doe-het-zelf schoonheid en verzorging na het zonnen. De bladeren van de plant kunnen relatief hoog worden en aan het uiteinde taps toelopen. Elk blad heeft ook kleine punten langs de randen en is ongeveer een kwart tot een halve cm dik.

Majesteit palm verzorgingstips:

Aloë vera is onderhoudsarm, goed doorlatende grond en af ​​en toe water geven, helder maar indirect zonlicht.

 Water – De plant heeft goed doorlatende grond nodig en mag alleen worden bewaterd als de bovenste 2,5 cm aarde droog is, meestal eens in de twee tot drie weken.

 • Licht – Aloë heeft helder, indirect zonlicht nodig, maar groeit ook goed bij kunstlicht.
 • Temperatuur – Aloë maakt ook deel uit van de vetplantenfamilie, dus het houdt van vochtigheid en helder licht. Aloë is vrij winterhard en kan een breed temperatuurbereik verdragen, maar het geeft de voorkeur aan temperaturen tussen 20 en 35 graden.
 • Algemeen onderhoud – Weinig onderhoud en over het algemeen geen kunstmest nodig

#6 Pothos

De onderhoudsarme Pothos is een van de eerste planten die door experts worden voorgesteld om mee te beginnen als je nog nooit voor een groene plant hebt gezorgd. De pothos plant is vrij gemakkelijk te verzorgen en ook erg mooi. De brede, bonte, hartvormige bladeren lopen over de lengte van de wijnstokachtige plant die zich tot vele meters kan uitstrekken als ze onder de juiste omstandigheden blijven groeien. De plant groeit in aarde of potmixen zonder aarde, in een vaas met water en met of zonder voedingsstoffen. De plant is giftig voor katten, honden en zelfs kinderen als deze wordt ingenomen, maar alleen als dit in grote hoeveelheden wordt gedaan. Het sap van de plant kan bij sommige mensen allergische reacties veroorzaken.

Pothos onderhoudsinstructies:

Pothos-planten zijn onderhoudsarm en vereisen regelmatig water geven, weinig tot matig licht en gemiddelde temperaturen.

 • Water – Wanneer de plant is gepot in aarde, regelmatig maar niet te vaak water geven. Zorg ervoor dat de bovenste halve centimeter aarde droog is voordat je weer water geeft.
 • Licht – De plant kan groeien bij weinig tot matig licht en doet het zelfs best goed in kamers zonder ramen, zoals badkamers
 • Temperatuur – De plant heeft een gemiddelde temperatuur tussen de 20 en 30 graden nodig om te overleven
 • Algemeen onderhoud – Weinig onderhoud en over het algemeen geen kunstmest nodig